PRAKTIJK ERVARING:
Ik ben vanaf 1986 bezig met voetreflextherapie en dan in eerste instantie praktijk gericht. In die tijd was er in Nederland nog weinig bekend over deze manier van behandelen. Ik kreeg mijn eerste kennismaking via een natuurgeneeskundige uit Amsterdam. Dit gaf zulke goede resultaten dat ik op zoek ging naar een erkende beroepsopleiding. Ik vond er 1 en heb daar dan ook in 1988-1989 mijn eerste diploma behaald in een lange reeks die nog zou volgen.
Wat begon vanuit interesse groeide in de loop der jaren uit tot een goed lopende, professionele natuurgeneeskundige praktijk. Door mond op mond reclame bouwde deze zich als vanzelf op.
Voetreflexbehandelingen zijn altijd de basis gebleven, maar in de loop der jaren heb ik vele bij- en nascholingen en nieuwe opleidingen gedaan in verschillende richtingen bij diverse opleiders en scholen. Alles op MBO en HBO niveau en natuurlijk ook de medische basiskennis is behaald (Plato). Dit alles om te blijven voldoen aan de eisen die ondertussen gesteld werden door de ontstane beroepsorganisatie, koepelorganisaties en zorgverzekeraars, die ook steeds meer de werking gingen waarderen van het alternatieve werkgebied.
Na nog samengewerkt te hebben met en onder begeleiding van een parapsycholoog, in een groot gezondheidscentrum in Breda in de jaren 90, (deze wilde de (wetenschappelijke) reguliere en alternatieve wereld proberen samen te brengen) kwam ik uiteindelijk terecht bij:
beroepsvereniging BATC. Kijk eens op de site om te zien waar zij voor staan en aan welke eisen ik als zelfstandig therapeut moet voldoen. www.batc.nl
Tot op heden ben ik bij deze beroepsorganisatie die mijn belangen behartigd en zorg draagt voor scholing, kwaliteitsbewaking, en informeert over regelgeving vanuit overheid en zorgverzekeraars.
In de jaren 2000-2005 heb ik wederom in een gezondheidscentrum gewerkt als zelfstandig natuurkundig therapeut, ditmaal in Etten-Leur. In deze periode werden ook de eerste contacten gelegd met een grote zorgorganisatie voor ernstig lichamelijk/verstandelijk beperkte mensen die vaak ook gedragsproblematiek hebben. Ik heb mijn behandelingen aangepast aan de specifieke problematiek van deze mensen. Ook dit ging van mond op mond door clustermanagers, familie, begeleiding, familie e.a. Tot op heden ben ik werkzaam binnen verschillende woongroepen of op de activiteitencentra op verschillende locaties in Rijsbergen en Breda. Zo ook bij een organisatie voor mensen met visuele beperkingen.
De behandelingen zijn gebaseerd op de voetreflexbehandelingen, maar worden ook afgewisseld met andere ondersteunende methodes. Te denken valt aan Bach bloesemadviezen, aromatherapie, energetische behandeling. Soms ook acupressuurbehandeling op handen of elders op het lichaam. Klachtenverlichting bij onrust, pijn, slechte darmwerking en slechte doorbloeding zijn enkele voorbeelden van de zorgvraag.
Verder ben ik 20 jaar werkzaam binnen grote zorginstellingen voor mensen met dementie in alle stadia. Op gesloten afdelingen en een afdeling jong dementerenden. Buiten medicatie is er meestal weinig aanbod om bijv. de onrust, verwarring, irritatie of loopdrang aan te pakken.
Ook kom ik vaak in aanraking met NAH cliënten op verpleegafdelingen in verschillende stadia van een revalidatie traject.
Een andere groep die ik behandel met gespecialiseerde voetreflexbehandelingen (al dan niet in combinatie met een andere vorm van behandeling) zijn mensen die in een hospice verblijven of thuis in de palliatieve fase zitten.
Natuurlijk heb ik ook al 38 jaar een praktijkruimte aan huis waar ik mensen een behandeling op maat kan aanbieden, naar gelang de hulpvraag. Er wordt altijd gewerkt volgens de richtlijnen vanuit beroepsvereniging, overheid en zorgverzekeraars.
Mijn behandelingen en de resultaten zijn het beste visitekaartje!
Veel van mijn werkzaamheden zijn begonnen vanuit vrijwilligerswerk. Zo kan men direct zien en ervaren wat een behandeling en mijn benadering doet voor mensen. Ook voor mezelf is het belangrijk steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan en te blijven ontwikkelen. Zo wordt ik geactiveerd en blijf ik alert op de kwaliteit van mijn behandelingen.
Tot op heden heb ik op vrijwillige basis gewerkt bij:
* Verschillende woongroepen en activiteitencentra voor mensen met een beperking
* Een inloophuis voor mensen met kanker
* Activiteiten en woongroepen voor mensen met dementie
* Een hospice
Daarnaast heb ik erg veel levenservaring opgedaan door mantelzorg te geven aan mensen die dicht om me heen staan/stonden.
Ik voldoe aan alle eisen die gesteld worden door overheid en zorgverzekeraars, mijn beroepsorganisatie zorgt voor de kwaliteitsbewaking. Dit alles is belangrijk, maar vooral plezier houden in mijn werk is een eerste vereiste om mijn werk goed te blijven doen!
